A jövőről

Egyre több találgatás van arról, hogy mit hoz a jövő. Számos olyan potenciális "gyilkos" jelölt van már, ami elpusztíthatja a Földet és vele együtt az emberiséget is. Ezek bemutatás, megvitatása a blog egyik célja. A másik jövő, a mi jövőnk, az életünk kis hazánkban. Hogyan képzeljük mi és a "nagyok" hogyan képzelik el, stb.. Iskola, gazdaság, stb, stb...

Linkblog

2012, a napkitörések éve

2011.01.31. 20:20 | Grem | Szólj hozzá!

Címkék: természet 2012 napkitörés napfler

Talán a legtöbben hallották már TV-ben, vagy olvasták az internet, hogy 2012-ben felerősödnek a napkitörések.

A Napról

A Nap, egy közepes méretű csillag, amely közel 4,6 milliárd éves. Azért világítnak mert magjukban állandó nukleáris fúzió megy végbe. Hidrogént égetnek, mely végül héliummá alakul, ami hő és fény formájában megjelenő energiát szabadít fel.

A Nap felszíni aktivitásai közé tartoznak a napfoltok, a napflerek, a protubeancia és a napfáklyák is. A napfoltok párban, vagy csoportokban fordulnak elő, melyekben erős mágneses tér uralkodik. A napfáklyák főleg napfoltok környékén alakulnak ki és hőmérsékletük magasabb, mint a felszíni hőmérséklet. A napflerek a mágneses energia rövid ideig tartó kitörései, melyek során sugárzás és elektromos töltéssel rendelkező részecskék lövődnek ki az űrbe. A protuberencia hideg, sűrű lánghoz hasonló felhők, melyek hurkokat és boltíveket képeznek.

Napkitörés

A napkitörés a naptevekénységek leglátványosabb és ránk nézve a legveszélyesebb megnyilvánulása. A napkitörések során egyszerre jelentkezik a fler, a koronakidobódás és az eruptív protuberancia.

Milyen hatásai lehetnek a Földre?

Erősebb flerek idején, megnő a Föld felsőlégkörében a sugárzások erőssége. Ezek kár okozhatnak a műholdakban és az űrszondákban. A flereket kísérő rádiókitörések megzavarhatják a rádiós kommunikációt, így nemzeteket vághatnak el a külvilágtól. A Napból kilökődött anyag, ha neki csapódik a Föld magnetoszférájának, akkor mágneses vihart okozhat, ami megzavarhatja az iránytűket és a navigációt. A mágneses tér gyors ingadozása kóboráramokat indukálhat, amik megrongálhatják az elektronikai berendezéseket és és nagy áramkimaradásokat is okozhatnak. A magnetoszférában a töltött részecskék mennyisége jelentősen megnőhet, ha a Földet eltaláló bolygóközi mágneses felhő mágneses polaritása a magnetoszféráéval ellentétes. Ekkor ugyanis a felhő és a magnetoszféra között mágneses átkötődés történhet, s ennek révén a felhő plazmája bejuthat bolygónk magnetoszférájába.

Minden rosszat felsoroltam, amit csak lehetett, most jöjjön valami, ami nem árt nekünk, sőt szépségével feledtet minden rosszat. Ez nem más, mint a sarki fény. Sajnos ezen kívül nincs olyan, ami a mérleg pozitív oldalát erősítené.

A sejtelmes jövő

Sajnos a tudósok nem sok jót ígérnek a 2012-es évre. Ugyanis az elmúlt 50 év legerősebb napkitörései várhatóak, amik nagy valószínűséggel elég sok borsot törnek majd az orrunk alá. A Nasa honlapján találtam egy cikket, ami a napkitörések várható veszélyeire hívja fel a figyelmet. Lényegében arról szól, hogy a 2012-es napkitörések 30%-50% lesznek erősebbek, mint az 1958-as kitörések voltak. Akkoriban az emberek onnan jöttek rá, hogy valami nem stimmel, hogy az északi fényt Mexikóban is látták három alkalommal. Nagy rá az esély, hogy erre jövőre is sor kerül.

Egy tévéműsorban is szó volt a nap kitörésekről, melyben elmondták, hogy ha a mágneses védőpajzsunk gyenge részein (Dél-Amerika és Afrika között) tújutnak a nap sugari, akkor komolyabb problémákkal is szembe kell néznünk. Továbbá egyes kutatások kapcsolatot mutatták ki a napkitörések és a földrengések között. A napkitörések erősődésével nőt a földrengések intenzitása is.

A következő erősebb napkitörések egyre több gondot okoznak majd, hisz az elektronika már mindenhol jelen van életünkben. A Nasa kutatói állítják, hogy a 2012-es napkitörések hatással lesznek a mobil telefonokra, a GPS-re, a műholdakra és minden egyéb elektronikai eszközre is.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy már 2011-ben is számolhatnak velük.

Természetesen pontosan nem lehet meghatározni, hogy milyen következményei lesznek, de ahogy a mondás is állítja: Készülj a legrosszabbra, bízz a legjobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovorol.blog.hu/api/trackback/id/tr802628834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása