A jövőről

Egyre több találgatás van arról, hogy mit hoz a jövő. Számos olyan potenciális "gyilkos" jelölt van már, ami elpusztíthatja a Földet és vele együtt az emberiséget is. Ezek bemutatás, megvitatása a blog egyik célja. A másik jövő, a mi jövőnk, az életünk kis hazánkban. Hogyan képzeljük mi és a "nagyok" hogyan képzelik el, stb.. Iskola, gazdaság, stb, stb...

Linkblog

Édes élet

2011.03.06. 19:15 | Grem | Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság cukor cukor hiány

A búza mellett egy újabb termékből nincs annyi, amennyi kellene, ez pedig a cukor. Alig pár nap alatt a duplájára emelkedett  cukor ára, így ma körül-belül 400 Ft egy kiló cukor.

Miért nincs cukor, ha van gyárunk?

A kérdés jó, a válasz meg egyszerű. Az Unió nem engedi. Sajnos megvan szabva, hogy a megmaradt egy szem gyárunk mennyit termelhet belőle. Ez a szám éves szinten 105 ezer tonna, nem több. Ez a hazai cukorfogyasztás egy harmadát fedezi csak, a többi importból jön.

A rendszerváltás óta 11 hazai cukorgyár zárt be vagy került külföldi cég kezébe és utána zárt be. Az Unió 2008-as "cukorreformja" kapcsán óriási támogatásokat kaptak azok a gyártók, akik felszámolják a cukorgyáraikat, így a külföldi kézen lévő hazai gyárak is bezártak.

A megmaradt egyetlen gyár, a Magyar Cukor Zrt. csak a meglévő ügyfeleit tudja kiszolgálni újakat már nem.

Miért magas a cukor ára?

A válasz nem olyan egyszerű. Az egyik oka, hogy az Unióban is kevés a cukor, mert a brazil termelők a cukor helyet üzemanyagot gyártanak a cukornádból, valamint az Ausztrál cukortermelés a rossz idő miatt nem tudott annyit termelni, mint azt várták volna.

Lehet-e magyar oka is? Természetesen. Az egyik ilyen ok, hogy csak egyetlen egy gyárunk van. Amíg több volt, addig többen termeltek cukorrépát, de mivel nem volt kinek eladni a terményt, így át kellett állniuk más termékek gyártására. A Magyar Cukor Zrt. anyavállalatának (ez sincs magyar kézen persze) vezetője, Johann Marihart elmondta, hogy Magyarországon 25% áfa terheli a cukrot, míg Ausztriában csak 10%.

Ha a kormány a cukrot is az egészségtelen élelmiszerek kategóriájába sorolja, akkor a cukor ára még magasabbra is felmehet!

Elemzők szerint, még pár hónapig biztosan számolhatunk magas cukor árakkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovorol.blog.hu/api/trackback/id/tr402716174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása