A búza mellett egy újabb termékből nincs annyi, amennyi kellene, ez pedig a cukor. Alig pár nap alatt a duplájára emelkedett cukor ára, így ma körül-belül 400 Ft egy kiló cukor.
Miért nincs cukor, ha van gyárunk?
A kérdés jó, a válasz meg egyszerű. Az Unió nem engedi. Sajnos megvan szabva, hogy a megmaradt egy szem gyárunk mennyit termelhet belőle. Ez a szám éves szinten 105 ezer tonna, nem több. Ez a hazai cukorfogyasztás egy harmadát fedezi csak, a többi importból jön.
A rendszerváltás óta 11 hazai cukorgyár zárt be vagy került külföldi cég kezébe és utána zárt be. Az Unió 2008-as "cukorreformja" kapcsán óriási támogatásokat kaptak azok a gyártók, akik felszámolják a cukorgyáraikat, így a külföldi kézen lévő hazai gyárak is bezártak.
A megmaradt egyetlen gyár, a Magyar Cukor Zrt. csak a meglévő ügyfeleit tudja kiszolgálni újakat már nem.
Miért magas a cukor ára?
A válasz nem olyan egyszerű. Az egyik oka, hogy az Unióban is kevés a cukor, mert a brazil termelők a cukor helyet üzemanyagot gyártanak a cukornádból, valamint az Ausztrál cukortermelés a rossz idő miatt nem tudott annyit termelni, mint azt várták volna.
Lehet-e magyar oka is? Természetesen. Az egyik ilyen ok, hogy csak egyetlen egy gyárunk van. Amíg több volt, addig többen termeltek cukorrépát, de mivel nem volt kinek eladni a terményt, így át kellett állniuk más termékek gyártására. A Magyar Cukor Zrt. anyavállalatának (ez sincs magyar kézen persze) vezetője, Johann Marihart elmondta, hogy Magyarországon 25% áfa terheli a cukrot, míg Ausztriában csak 10%.
Ha a kormány a cukrot is az egészségtelen élelmiszerek kategóriájába sorolja, akkor a cukor ára még magasabbra is felmehet!
Elemzők szerint, még pár hónapig biztosan számolhatunk magas cukor árakkal.