A jövőről

Egyre több találgatás van arról, hogy mit hoz a jövő. Számos olyan potenciális "gyilkos" jelölt van már, ami elpusztíthatja a Földet és vele együtt az emberiséget is. Ezek bemutatás, megvitatása a blog egyik célja. A másik jövő, a mi jövőnk, az életünk kis hazánkban. Hogyan képzeljük mi és a "nagyok" hogyan képzelik el, stb.. Iskola, gazdaság, stb, stb...

Linkblog

Elvárosiasodás

2011.02.06. 11:12 | Grem | Szólj hozzá!

Címkék: város eneriga elvárosiasodás

Városiasodás

A jelenlegi mérések alapján a jövőben súlyos problémát fog okozni a Föld túlnépesedése. A népesség egyre nagyobb ütemben nő, ami főleg Ázsia és Afrika lakosságának növekedésével magyarázható. A fejlettebb országok népessége nem nő, hanem csökken, ami a társadalmak elöregedéséhez vezetnek.

Tudósok szerint, ha minden más változatlan marad (nem termelünk több élelmet, nem tudunk a Holdon is kukoricát termeszteni, stb), akkor a Föld eltartó képessége 14-15 milliárd főnél megáll. Lesznek olyan vidékek, melyek könnyebb helyzetben lesznek és bőségesen lesz élelem.

Az emberek számának növekedése magával vonzza a káros anyag kibocsátás növekedését is. A képlet egyszerű. Minél többen vagyunk, annál több energia kell a szükségleteink kielégítéséhez.

A túlnépesedés második problémája, az elvárosiasodás. Egyre nagyobb a vidék és a város között a különbség. A vidék egyre jobban elszegényedik, sok munkahely megszűnik, stb.. Egy városi ember csak legyint rá, pedig az élelmiszer nagy része (majdnem az összes) vidékről származik. Mi lesz akkor, ha nem lesz aki termeljen?

Mi is az elvárosiasodás?

Akkor beszélhetünk erről, ha a területhasználat átalakulásának mértéke, meghaladja a népességnövekedés mértékét.

Az EU egynegyed városi terület, azaz szép szürke beton és évente egyre több területet építünk be újabb beton és üveg palotákkal. Kutatások szerint 100 év múlva már kétszer ennyi beépített terület lesz, persze azt még meg kell élni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ábra jól mutatja, hogy hogyan változott / fog változni a város és a vidék népessége 1950 és 2050 között.

Városiasodás problémai

A terjeszkedő városok egyre több és több energiát igényelnek és földterületet igényelnek, valamint egyre nagyobb földterületet használnak fel. Az elvett földterületet lebetonozzák, ami károsítja a környezetet. A városok növekedése tovább fokozza az üvegházhatású gázok kibocsátását, amely éghajlatváltozáshoz vezet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovorol.blog.hu/api/trackback/id/tr972641737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása